Thistlegorm

A Thistlegorm egy angol teherszállító gőzhajó, 1939-40-ben épült. A hajó hossza 126,5 méter, szélessége 17,5 méter és súlya 4898 tonnás volt. 1941. júniusban a Földközi-tenger blokádja miatt Afrikát megkerülve, két és fél hónap alatt jutott el a Vörös-tengerig.

Rakománya az Észak-Afrikában állomásozó 8. brit hadtest utánpótlását jelentette volna. Szállítmánya fegyverekből, aknákból, páncélozott járművekből, dzsipekből, repülőgép-alkatrészekből, motorkerékpárokból, gőzmozdonyokból valamint néhány ezer pár gumicsizmából állt.

A Shaab Ali zátonynál horgonyzó hajót az éj leple alatt érte a bombatámadás egy ellenséges német Heinkel 111-es bombázóról 1941. október 6-án. A bomba, amely közvetlenül a híd mellett csapódott be, a rakomány által kiváltott másodlagos robbanásokkal együtt óriási pusztítást vitt végbe, amely nemcsak a szállított gőzmozdonyt röpítette a magasba, de az ellenséges bombázót is megsértette, amely pár kilométerrel arrébb lezuhant.

A roncsot 1950-ben találta meg és azonosította Jacques Cousteau csapatával és a Calypso hajójával. Több tárgyat is kiemeltek a roncsból, többek között egy motorkerékpárt, a kapitányi széfet és a hajóharangot. Cousteau több mint 40 évig titokban tartotta a roncs pozícióját, míg nem 1992-ben egy izraeli kapitány fedezte fel újra és ezután vált a Thistlegorm a Vörös-tenger leghíresebbnek és leglátogatottabbnak számító roncsává.