Búvárkodáshoz szükséges egészségügyi követelmények

Búvárkodáshoz szükséges egészségügyi követelmények

A búvárkodás egy rekreációs sport, de a merülés környezetéből adódóan bizonyos fizikai, szellemi kondíciók azért szükségesek hozzá.

Van néhány alapszabály:

  • Terhesség ideje alatt tilos a merülés!
  • Akinek bármi miatt spontán PTX-e (a tüdő összeesésével járó úgynevezett légmell) akár 1x is előfordult, nem merülhet!
  • Szívinfarktus utáni állapotban, vagy angina pectorissal tilos a merülés!
  • Ha a dobhártyán valami miatt folytonossági hiány van (lyuk a dobhártyán) szintén tilos a merülés!
  • Epilepsziás, vagy más okból görcsrohamra hajlamos egyén nem merülhet!
  • Asztmás beteg, ha állapota miatt a közepesen vagy nem kontrollált csoportba tartozik nem merülhet!
  • Cukorbeteg, bizonyos feltételek teljesülése esetén, csak külön erre a célra kidolgozott eljárásleírás követésével merülhet.
  • Psychiátriai kórképek egész sora teszi alkalmatlanná a beteget a merülésre.
  • Bizonyos gyógyszerek pl. véralvadásgátlók, erős fájdalomcsillapítók, bizonyos idegrendszeri betegségek elleni szerek, béta receptor blokkolók…(és a lista elég hosszú) szedése szintén kizáró tényező a merülésekből!

Mivel az orvostudomány folyamatos fejlődése már sok krónikus betegség olyan kezelését is lehetővé teszi, ami miatt az ilyen betegségben szenvedők hosszú ideig jó minőségű életet élhetnek, sok népbetegségnek számító krónikus betegséggel élők merüléseihez kidolgoztak olyan követendő eljárásleírásokat, amelyek teljesítése esetén a betegség miatt fokozott kockázat elfogadható szintűre csökkenthető és így a búvár a merülésekben részt vehet.

Ezért a búvároktól azt kérjük, hogy a Magyar Búvár Szakszövetség előírásának megfelelően évente vegyenek részt egészségi alkalmassági vizsgálaton.

Aki krónikus betegségben szenved és/vagy folyamatosan gyógyszerszedésre szorul, kiutazása előtt lehetőleg 1 hónappal keressen minket, mert akkor tudunk tanácsot adni, hogy milyen feltételekkel végezhet merüléseket, milyen orvosi igazolásra, igazolásokra van szüksége.

Mindez a búvárok biztonságát szolgálja és igyekszünk mindent megtenni, hogy a merülések élményt, kikapcsolódást és ne egy betegség miatti fokozott kockázat vállalásával akár életveszélyt jelentsenek.