Ras Mohammed

A Sínai-félsziget legdélibb csücskén, ahol nyugatról a Szuezi öböl, keletről az Akabai öböl találkozik, ott található a Ras Mohammed Nemzeti Park, mely 1983 óta védett terület. Ras Mohammed jelentése „Mohamed feje” mely utal az itt található egyik különleges fej formájú sziklára. A park 480 km2-es terület, melyből 135 km2 szárazföld, 345 km2 tenger. Betiltották a halászatot és mindenféle gazdasági tevékenységet ezen a területen, hogy megőrizzék a csodálatos part korallzátonyait és a szárazföldi élővilágot a maga különlegességében.

A Vörös-tengeri riviéra egyik kiemelkedő természetvédelmi területe, a világ második legnagyobb egybefüggő korallzátonya, mely 150 fajta korallnak ad helyet. Az itt lévő fantasztikus korallzátony az oka, hogy több tengeri élőlény található 1 m2-én, mint bárhol máshol a világon. A partmenti és nyílt vízi áramlatok hatásának és a mélységeknek köszönhető a vízalatti világ páratlan gazdagsága. A táplálékdús környezet miatt óriási halrajok élőhelye, érintetlen és változatos színű, formájú korallmezők és lágykorallokkal tarkított falak, gorgónia telepek teszik felejthetetlenné a merüléseket, ezért is sorolják a világ legszebb és leglátványosabb merülőhelyei közé Ras Mohammed Nemzeti Parkot.

A szárazföldi részen az Indiai-óceáni élővilág legészakibb mangrowe telepét láthatjuk, mellette egy „titkos” tavat, mely a légi felvételeken nem látszik, Shark Observatoriumi kilátót, valamint egy hasadékot, mely egy 2005-ös földrengés következtében jött létre. Szárazföldi élővilága madarairól a leghíresebb. Bazároktól, kávézóktól, árusoktól mentes területen élvezhetjük a természet alkotta csodákat szárazon és vízben!

Merülőhelyek:

Ras Ghozlani, Ras Za’atar, Ras Burg, Jackfish Alley, Eel Garden, Shark Observatory, Anemone City, Shark & Yolanda reef, Alternatives.