Sharm El Sheikh

Az Akabai öböl partján találjuk a Sínai-félsziget legnagyobb fürdőhelyeit: Sharm El Sheikh-et, Dahabot, Nuweibát és Tabát. Mindegyik hely saját, mással össze nem téveszthető jelentőséggel bír.

Sharm – ahogy röviden becézik – lüktető központ, a legtöbb vendég ezt a várost keresi fel: színes, mozgalmas az éjszakai élete. Egyiptom legfontosabb turisztikai központja, békekongresszusok, közel-keleti konfliktus megoldására összehívott csúcstalálkozók színhelye volt.

Sharm évszázadokig csak nomád pásztor beduinoknak és halászoknak adott otthont, ma már 45 km hosszú, egybefüggő üdülőváros. Modern története 1967-ben kezdődött. A hatnapos háború alatt Izrael megszállta, és ahogy az egész Sínai-félsziget, Sharm is izraeli terület lett. A katonák, később a sport- és amatőr búvárok megismerték a Sínai-félsziget déli csücskénél található hely vonzerejét. Igazán akkor kezdte el mágnesként vonzani a turistákat, amikor 1982-ben visszaadták Egyiptomnak. Ebben az időben még két külön város volt Naamabay és Sharm, ma már összenőtt.

Az első években szinte csak kempingezők vertek sátrat a szabadon élő tevék mellett, ma már e helyen az ötcsillagos, úszómedencés, pázsittal és pálmákkal övezett hotelek szolgálják az idelátogatók kényelmét. A dinamikusan fejlődő város saját nemzetközi reptülőtérrel rendelkezik. Vonzerejét a világ második legnagyobb egybefüggő korallzátonyának is köszönheti.