Általános információk

Időjárás

Sharm El Sheikh időjárása azon kevés városok közé sorolható, mely egész évben garantálja az idelátogatóknak a zavartalan napsütést, a búvárkodást, a tenger adta lehetőségeket. A téli hónapokban sem hűl le a tenger hőmérséklete 21-23 fok alá és a levegő nappali hőmérséklete 24-28 fokos. Március-áprilisban kezdődik a felmelegedés, a nyári hónapokban a víz felmelegszik 28-30 fokra is, a levegő hőmérséklete pedig 40 fok felé. Nyáron kellemes szél lengedez, ami jóleső és elviselhetővé teszi a hőmérsékletet. A legmelegebb a június-július-augusztusi hónapok. A visszahűlés októbertől érezhető, de még ilyenkor is 26-27 fokos a víz és a nappali hőmérséklet 35 fok felett van. Érdemes az érzékeny bőrűeknek magas faktorszámú naptejet használni, illetve a hosszabb vízben tartózkodásnál neoprém vagy lycra ruhát viselni. A csapadék nagyon ritka, évente maximum 1-2 alkalommal esik és az is csak pár percig.
bus-stop

Közlekedés

Sharm El Sheikh-en belül a helyi tömegközlekedést az iránytaxikként funkcionáló mikrobuszok jelentik, ezek általában a főútvonalon (Peace road) közlekednek. Bárhol leinthető és bárhol le lehet szállni róla. Több nagy csomópontnál megtalálhatóak ezek a kék kisbuszok. A helyiek olcsó és kedvelt közlekedési eszköze. Természetesen rengeteg taxi is található Sharmban, érdemes előre leegyeztetni a viteldíj összegét és a valutanemet is.

Vásárlás/Borravaló (baksis)

A szupermarketeket kivéve, a bazároknál elfogadott az alku, ez jellemző az arab világra, ezért az árak is magasabbról indulnak. Nagyon sok szép kézműves dolgot lehet vásárolni pl: alabástromból készült szobrokat, vázákat, sárga- és vörösréz megmunkálásával készült tálakat, edényeket, ékszerek, vízipipa, papirusz, parfüm, fűszerek, szőttesek kavalkádja teszi ilyen egzotikussá az egyiptomi bazárokat. Ami szintén jellemző az arab világra, az a baksis (borravaló) jelenléte. Természetesen csak szolgáltatás után és maximum a vendéglátásban megszokott 10%-ot adjunk.

Egészségügyi ellátás

Csapvíz nem fogyasztható! Kerüljük el az utcán vásárolt zöldségek gyümölcsök fogyasztását anélkül, hogy megmosnánk. Hasmenéses megbetegedés ("fáraó átka"-ként emlegetett betegség) előfordulhat, helyi gyógyszer az Antinal és a Streptoquin, amik hatékonyan gyógyítják ezt. Sürgős orvosi ellátás igénye esetén fordulj a szálloda személyzetéhez vagy idegenvezetőhöz. A kórházak jól felszereltek, európai igényeknek megfelelnek.

Elektromos áram

220 V. Minden szállodában használható a magyar szabvány szerinti dugós csatlakozó.

Hivatalos nyelv

Arab, de szinte mindenhol beszélnek angolul vagy oroszul is.

Hivatalos pénznem

Egyiptomi font (LE). Váltópénze a piaszter (1 font= 100 piaszter). 1 dollár kb. 16 LE és 1 euró kb. 18 LE. Az USD és az Euró a legelterjedtebb fizetőeszköz, ezeket bárhol könnyen lehet váltani Bankban, de több pénzváltó, bank automata működik bazárok és bevásárlóközpontok környékén. Több helyen lehet fizetni bankkártyával is, elfogadott hitelkártyák: American Express, Visa, MasterCard.

Bankok nyitva tartása

Vasárnaptól csütörtökig: 9-14 óráig és 17-21 óráig.

Mobilszolgáltatók

Három nagy mobilszolgáltató található Egyiptomban: Orange, Etisalat és a Vodafone. Mindhárom szolgáltatónál vehetünk feltöltő kártyát, így jóval olcsóbban tudunk hazatelefonálni illetve sms-t küldeni vagy internet hozzáférést is tudunk kérni hozzá. Vásárláskor vigyünk magunkkal az útlevelünket.