Rólunk

Jenei Zoltán vagyok. Társam a víz fölött, alatt, cégünk ügyeiben és a szafarikon feleségem, Váczy Szilvia. Az alábbiakat azok számára írom, akik még nem merültek velem, és választásukhoz igénylik az előzetes információt a merülésvezető, búvároktató tapasztalatairól, felfogásáról.

Tapasztalat

2003 óta vezetek merüléseket. Sharm el Sheikhen 2008 óta, évi átlag 7-8 hónapban. Az egyiptomi szezon végeztével a más országokba szervezett szafarik mellett évek óta a küzdősportoknak is hódolok, amivel erőnlétemet karbantartom a következő szezonig. Többéves tapasztalatom nem korlátozódik Sharm el Sheikh merülőhelyeire. Búvárként a hazai bányatavakkal kezdtem. Merülésvezetőként, majd oktatóként az Adrián és Dahabban dolgoztam évekig és Borneó szigetén is egy szezont.

A biztonság az első! Noha minden nemzetközi minősítésű képzés a búvárok és merülőpárok felelősségét hangsúlyozza, számomra a merülésvezető szerepe sem csak a látnivalók bemutatása. Magam is merültem olyan merülésvezetővel, akinél nem éreztem a kontrollt és emiatt a biztonságot, merülő párok helyett pedig merülő hálózat élén haladt. A tapasztalat lényeges a tengerek, óceánok és időjárások viselkedésének sokfélesége miatt, de csak akkor értékes, ha a merülésvezető ezzel segíti a búvárokat a merülés során is.

Sokakkal osztozom, amikor azt vallom, hogy a csodákat a biztonság mindenkori szem előtt tartása mellett is megélhetjük! Visszatérő vendégeim szinte mindegyike kiemelte már az évek során, hogy azért érzik magukat velem biztonságban, mert a merülés alatt mindvégig figyelek rájuk, ismerem gyengéiket, és számolok is azokkal. A csoportok méretét is a biztonság miatt tartom alacsonyabban, mint a tömegturizmus teszi!

Nem szűnő érdeklődés. A sokezer merülés után is csodálattal vagyok a természet iránt. Búvár computeremet még mindig rendeltetésszerűen használom és nem időmérőként, hogy mikor lesz vége a merülésnek. Mai napig is feltöltődök a merüléstől és oktatástól, látva azt, hogy búváraim, tanulóim milyen pozitív élményekkel, tapasztalatokkal gazdagodnak.
Személyes odafigyelés! Bizonyára mindenki megtapasztalta már, ha a világot járta, hogy milyen a búvár tömegturizmus, milyen merülni nagy csoportokban. Valami hiányzik belőle. Ez a valami talán a bizalmon és személyes odafigyelésen nyugvó kapcsolat. Búváraimmal való minden újbóli találkozás ezt igazolja.